Thursday 25 April 2013

Resepi Ketam masak masala and Udang Goreng!!! seema style :P

Arini mood tengah baik... so update blog.. hehe... last 2 days seema masak ketam masala and udang harimau goreng and nasi putih panas perlukan mention nasi putih panas,x seema pun upload la gamba tu dkt facebook, mmg selalu seema upload yg seema masak. (tidak ade tujuan untuk berlagak eh) , so mmg selalu org dok pm seema minta resepi.. Jenuh jugak nak melayan sorang2 kat fb, walaupun seema nie xlah pandai sgt seema share je ilmu masak yg seema ade sikit2.. ecececehhhh...

First of all seema nak bgth bahan2 yg seema gunakan untuk masak ketam masala and udang goreng cara mamak... heheheh mamak pun mamak la asalkan sedap... bangga woo seema darah berketurunan mamak...

Ketam - 1/2kg (dibersihkan)
Bawang besar 2biji (potong biasa)
tomato 1/2 (potong biasa)
Halia 5cm (blend)
bawang putih 10ulas (blend)
Serbuk Kari Daging 3sudu besar (dicampur dgn air panas)
Serbuk Cili 1sudu besar (dicampur dgn air panas)
3 sekawan:kayu manis,bunga lawang,cengkih
Garam secukup rasa



                                              (jgn terkejut! saya mmg ska simpan stok byk2 :P)


                                                                      (3sekawan)
(serbuk kari daging yg dh dicmpur ngn air panas)

tu je bahan2 yang diperlukan, rasanya mmg suma bahan konfem ade dkt dapur kan?? heheh untuk yang selalu dapur berasap laa.. opss.. Cara masak die plak gini....


                                                        (Tumis bawang sampai naik bau)
                                                       (masukkan 3sekawan n tunggu jap)
                                                 (masukkan tomato and tunggu sampai lembut)
                                                  (masukkan halia n bwg putih yg dh diblend)
                                (masukkan serbuk kari dgng n serbuk cili yg dh dicmpur ngn air panas)
                                  (masukkan ketam, kacau bagi rata, and masukkan air dlm 3cawan)
                                     (biarkan ketam masak dan kuah jadi pekat, masukkan garam sekali)
                                                                 (okey dah pekat)            
(
(ok dah siap p/s: sape yg nak lagi pedas leh masukkan cili padi or lebihkan serbuk cili)


Okay untuk resepi Udang Goreng Style Mamak plak senang jer.. petik jari laaa hahahahah



                     (udang harimau gaul ngan serbukcili+serbukkunyit+blendofbwgputihnhalia+garam)
                                                            (gaul and perap at least 10min)
                                                                         (goreng!!!!!)
                                                                          (pusing2kan)
(siap!!!)


haaa senang x? tujuan seema letak bwg putih and halia nak hilangkan hanyir udang tu... lagipun elok letak untuk makanan laut....

daaa...... t seema update lg k... penat dah nie.. penat tunggu gamba loading!!

byeeeeeeeeeeee



No comments:

Post a Comment

Feel Free to Comment!!